Pergjigje per Bislim Krasniqi nga Keshilltari Komunal

Ne pyetjen e parashtruar nga Bislim Krasniqi lidhur me semundjet e patates dhe menyren e mbrojtjes. Pyetja: Pershendetje, cilat jane semundjet qe me se shumeti e atakojne pataten dhe cilat jane menyrat e mbrojtjes?


Pergjigje: emundjet kryesore qe atakohet patatja dhe i shkaktojne dame te medha ne kete kulture jane:

-Vrugu i patates dhe

-Njollosja e zeze

Vrugu i patates eshte semundja me e rrezikshme qe manifestohet me simptomet karakteristike qe verehen ne gjethe ,kercell,por edhe ne zhardhok.Zhvillimi i kesaj semundje varet nga temperatua dhe lageshtia. Temperatura ideale per zhvillimin e kesaj semundje jane 16 deri 22 grade celsius dhe lageshtia e larte realative.Dimrimi i kerpurdhes sigurohet ne zhardhok te patates ne forme miceli.Per luftimin e kesaj semundje duhet perdoren masa agroteknike dhe kimike.

MASA AGROTEKNIKE:

-Te perdoret fara e shendoshe

-Bimet e vetembira (ne parcela ku patatja mbillet si monokulture) qe paraqesin burim infektimi te zhduken ne menyre mekanike ose me herbicidet adekuate

-Te mbillen kultivar te qendrueshem ndaj kesaj semundje

MASAT KIMIKE:

-Trajtimi i patates behet gjate motit me lageshti,perdoren fugicidet ne baze te bakrit dhe detiokarbamatet

Me sukese luftohet me aplikimin e preparateve : CONSENTO,GASTRO SOLACE...

Njollosja e zeze


Semundje karakteristike per pataten edhe kjo ndikohet nga temperatua dhe lageshtija e larte realative.

Bimet te trajtohen ne periudhe qdo 7-8 dite(kur infektim eshte shume intenziv) ne kushte normale qdo 10 deri ne 14 dite.Trajtimi i sukseshem behet me preparatin SOLACE, e gjithesesi si mase parandaluese te aplikohet qarkullimi bimor (te pakten dy vite te mos mbillet ne te njenjten parcel patate).


Kjo pergjigje eshte derguar nga keshilltari publik per bujqesi ne komunen e Vushtrris z.Avdyl Feka

Nga: Avdyl Feka (Vushtrri)
Telefon: tel
E-mail: avdyl.feka@hotmail.com