Përgjigje për Nysteretin nga Këshilltari Komunal

Ne pyetjen e parashtruar nga Nystereti lidhur me mbjelljen e grurit.


Pyetja: a muni mem informu a ka kohe hala em mbjell grunin masi u nerq koha tash pak?


Pergjigje: I nderuar, lidhur me pyetjen tuaj bashkangjitur gjeni pergjigjen nga keshillrati komunal qe eshte derguar per nje pyetje te ngjashme.


Gruri eshte kulture e klimes kontinentale, tempertaurat me te pershtashme per mbirje te fares jane 14-20C, ku mbin per 5-7 dite.

Ne temperatur 7-8C mbin per 17-20 dite, ndersa ne temperatura me te ulta mugullon dhe mbin me ngadale.

Kultures se grurit i duhet drita dhe temperatuar e duhure per tu pergatiture per stinen e dimrit, dhe per kete jane afatet e mbjelljes deri me 25 tetor.

Qdo vones ndikon negativishte si ne sasin e fares ashtu edhe ne mbirjen e fares, pra duhte shtuare sasin e fares per 10-15%. Po te reshurat e bores nuk e demtojn grurin se gruri ju qendron temperatuarve te ulta.

Toka ka lageshti te madhe dhe nuk lejohet te behet lavrimi i tokes per mbjelljen e grurit, e per kete do te kemi shtyrje te mbjelljeve vjeshtore. Gruri ne fazen e mbirjes eshte shume i ndijeshem nga tempertaurat e ulta, nese ato ulen nen 0C.

Kjo pergjigje eshte derguar nga keshilltari publik per bujqesi ne komunen e Junikut z.Ali Gacaferi


Po ashtu jua rekomnadojme ta lexoni edhe kete artikull te publikuar keto dite ne portalin "Ferma Ime": 


Mbjellja e grurit deri më 15 nëntor http://fermaime.com/?id=11&l=6745

Nga: Ferma Ime (Prishtine)
Telefon: tel
E-mail: info@fermaime.com