Pergjigje per Skylfer Krasniqi

Ne kerkesen e parashtruar nga Skylfer Krasniqi lidhur me sigurimin e informacioneve rreth races se dhive Alpina. Kerkesa: a mundeni doni kshill per dhi alpine


Pergjigje:


Prodhimi i qumeshtit dhe mishit nga dhite


Qumështi:

Nga dhitë janë shumë mundësi për të marrë rendiment të lartë qumështi. Në dhitë Sanna & Alpine duke ndjekur një skemë të punës seleksionuese mund të merret një rendiment 800-1500 kg /krere .

Dhitë prodhojnë më shumë qumësht në laktacionin e tretë dhe të katërt. Prodhimi i qumështit në laktacionin e pare dhe të dytë janë 70-90% të atij të tretë.

Duke filluar nga laktacioni i pestë vihet re rënie e prodhimit të qumështit. Prodhimi maksimal është midis javës së 3 dhe të 8 të laktacionit. Qumështi bije 10 % çdo muaj dhe pastaj më shpejt duke filluar nga 7 muaj. Fermeri duhet të drejtojë të ushqyerit e tyre për të marrë rendimente sa më të larta në këto faza të laktacionit.

Përmbajtaja e yndyrës dhe proteinës janë të larta menjëherë pas pjelljes (gjatë ditëve të kulloshtrës ), ulen pastaj menjëherë, rritet nga java e 20 e laktacionit, afër tharjes pastaj është shumë e lartë. Kjo gjë duhet ptë kihet parasysh për tregëtimin e qumështit të tyre .

Nga qumështi i dhive, për përbërjen kimike ë që ka si (Alfa kazeina, Raporti Yndyrë proteinë etje), përgatiten djathra speciale që në tregun ndërkombëtar janë nga më të shtrenjtët dhe që bëjnë të mundur sigurimin e të ardhurave të kënaqshme për fermeret. Vëndet e zhvilluara mbi 90% të qumështit të dhive e përpunojnë në djathë .

Përgatitja dhe tregëtimi i djathit bëhen në kushtet e fermës , pra janë krijuar fermat me cikël të mbylluar ( Prodhim - përpunim –tregëtim ), çka ka bërë të mundur rritjen e të ardhurave nga fermerë e dhive. Kështu 38

1 litër qumësht I përpunuar në djathë kushton 2-3 herë më shumë se sa i pa përpunuar


Prodhimi i mishit

Krahas prodhimit të qumështit nga këto raca prodhohet mish nga kecat në periudhën e këputjes. Për traditën që ka popullsia shqiptare dhe tregu botëror ky product është objekt i punës teknike dhe aktivitetit ekonomiko financiar të fermës. Nga këto raca prodhimi i mishit sigurohet vetën nga kecat në këputje që nuk të destinuara për remont apo reproduktorë. Mishi i prodhuar nga kecat është shume cilësor dhe i kërkuar në trgun e brendshëm dhe të jashtëm, gjë që përbën burim të ardhurash për vlerat e larta që ka në treg. Çmimi i mishit të kecave në këputje renditet mbas atij të viçit dhe në disa sezone e kalon atë.

Për kushtet e vëndit tone prodhimi i mishit nga kecat si dhe për specjet e tjera përbën prioritet për arsye se:

-Kushtet e tregëtimit të produkteve blegtorale ( keca etj) janë më të favorshme, sepse fermeri e drejton këtë në bazë të interesave të tij.

- Prodhimi i mishit nga të dhirtat realizohet me kosto më të ulët se speciet e tjera, sepse ai është kryesisht i bazuar në kullotë dhe me përdorim të kufizuar të ushqimeve të koncentruara.

- Për fermerët është më e lehtë të tregëtohen kafshë të gjalla( keca , dhi etj) duke evituar shpenzimet e transportit, taksat e tregut etj.

Prodhimi i mishit nga të dhirtat është prioritar dhe për arsye të vlerave dietike ushqimore që ka

Karakteristikat e mishit te kecave .

, Mishi i kecave ka një aromë dhe shije të pëlqyeshme specifike. Ai është me më pak dhjamë se sa mishrat e tjerë të kuq dhe zakonisht më i butë.


RACA ALPINE FRANCEZE :PRODHIM I SHKELQYER I QUMESHTIT NE FERMA INTENSIVE

Mbareshtimi i dhive te specializuara ne prodhimin e qumeshtit po gezon nje interes gjithmone ne ritje.Sebashku me racen Sannen, shume e njohur, te njejten fame gezon dhe raca e dhive Apline Franceze, kjo fale prodhimit te larte te qumeshtit dhe sidomos kapacitetit te pershtatjes ne kushtet e ritjes intensive .


Raca Alpine Franceze eshte nje race europiane e krijuar ne Alpe, ndermjet kryqezimit te racave vendase te dhive me racen Saanen.Ka nje shperndarje te gjere ne France, duke zene 70% te totalit te numrit te dhive atje.Mbareshtohet me se shumti ne luginen Loarei, ne numer te madh ne ferma industriale te specializuara, me nje kapacitet (1000-1800 dhi).


Eshte importuar ne SH.B.A ne vitin 1920 , ku eshte praktikuar perzgjedhja per nje uniformitet me te mire, madhesine e trupit dhe prodhimit.


Karakteristikat e races


Alpine Franceze eshte e shkathet dhe ka nje zhvillim te mire trupor.Eshte nje race dhie e mbushur, rezistente dhe pershtatet lehtesisht ne kushtet klimaterike.Veshet kane nje zhvillim mesatar, permasa fine dhe rine drejt (erekt).Femrat kane nje permase afersisht 75 cm dhe nje peshe trupore 60-70kg.Permasat e Meshkujve jane me te medha, 80-100 cm, dhe peshe 75-90 kg.


Ne vendin e origjines ngjyra eshte e kuqeremte ne shpine. ne fytyre ne zonen e bishtit.Ne SH.B.A nuk kane vendosur nje ngjyre tjeter e cila te perkufizoje racen, per kete arsye mund te jete shume e ndryshueshme.Mund te jete e bardhe komplet ose me nuanca gri, kafe, te kuqe, dhe e zeze.


Gjithashtu shume shpesh mund te vihet re dhe ngjyra me lara, e formuar nga kombinime ngjyrash te ndryshme, ne te gjithe siperfaqen e trupit.


Te dyja sekset ne pergjithsi kane qime te shkurter, ndersa ne meshkujt qimet jane ne masen e siperme te trupit dhe ne mjeker dicka me gjate, briret jane shume te zhvilluar.


Prodhim rekord i qumeshtit


Prodhimi vjetor i qumeshtit eshte ne 650-750 litra ne 250 dite me nje yndyre prej 3.5 %.Rekordi eshte vendosur ne SH.B.A , ne vitin 1997, per kete race reth 2910 kg.


Ne nje studim te zhvilluar ne France per 168.872 dhi nga raca Alpine Franceze, u perftua mesatarisht nje prodhim prej 747 l qumesht, me nje permbajtje 31.3 g proteine l/qumesht dhe 35.6 g yndyre l/qumesht ne 276 dite prodhimi.


Raca Alpine Franceze eshte importuar ne shume vende te botes per te permirsuar prodhimin e qumeshtit ne racat vendase.

Nga: Ferma Ime (Prishtine)
Telefon: tel
E-mail: info@fermaime.com