Përgjigje për Fermerin nga Lipjani nga Këshilltari Komunal

Ne pyetjen e parashtruar nga fermeri nga Lipjani lidhur me mbjelljen e Grurit par renjes se bores.


Pyetja: Nje pyetje lidhur me Kohen qe po mbretron keto dite. Me qene se eshte koha e mbjelljes se grutit po kame deshir me dite. Bora e rene per ata qe e kan mbjell grurin a eshte mire apo i bene deme dhe per ata qe ende nuk e kane mbjell grurin si qendron situara tash me renjen e bores ?


Pergjigje: 


Gruri eshte kulture e klimes kontinentale, tempertaurat me te pershtashme per mbirje te fares jane 14-20C, ku mbin per 5-7 dite. 


Ne temperatur 7-8C mbin per 17-20 dite, ndersa ne temperatura me te ulta mugullon dhe mbin me ngadale.


Kultures se grurit i duhet drita dhe temperatuar e duhure per tu pergatiture per stinen e dimrit, dhe per kete jane afatet e mbjelljes deri me 25 tetor.


Qdo vones ndikon negativishte si ne sasin e fares ashtu edhe ne mbirjen e fares, pra duhte shtuare sasin e fares per 10-15%. Po te reshurat e bores nuk e demtojn grurin se gruri ju qendron temperatuarve te ulta.


Toka ka lageshti te madhe dhe nuk lejohet te behet lavrimi i tokes per mbjelljen e grurit, e per kete do te kemi shtyrje te mbjelljeve vjeshtore. Gruri ne fazen e mbirjes eshte shume i ndijeshem nga tempertaurat e ulta, nese ato ulen nen 0C.


Kjo pergjigje eshte derguar nga keshilltari publik per bujqesi ne komunen e Junikut z.Ali Gacaferi 

Nga: Ali Gacaferi (Junik)
Telefon: tel
E-mail: aligacaferi@hotmail.com