Pergjigje per Gani Shatri nga Keshilltari Komunal

Ne pyetjen e parashtruar nga Gani Shatri lidhur me punet ne pemishte pas vjeljes se frutave.


Pyetja: Pershendetje, kam nje pyetje nese mund te me ndihmoni . Pas perfundimit te vegjitacionit tek temet a ka nevoje per ndonje sperkatje apo plehrim apo vetem duhet te behet krasitja dimerore?


Pergjigje: Pas përfundimit te vegjetacionit të pemët që llogaritet fillimi i mujit nëndor, pemët kan nevojë për plehrim themelor me NPK-në sasi prej 500kg/ha. Ndersa pjesa tjeter e NPK në sasi prej 350kg/ha. duhet te shperndahet në pranver në muajin marsë. Sa i perket trajtimeve në vjeshtë diku mbarimi i tetorit - fillimi i nëndorit duhet te behet nji trajtim me solucjan te plehut azotik-ure në proporcion 1:100 dmth. 1kg ure me 100 litra uji. Trajtimi i tillë ndihmon në ramjen e gjetheve dhe eleminimin e mikrro organizmave patogjen në gjethe të rame që jan si burim i ifeksjanit për vitin e ardhshem te pemët, sidomos zvoglohet potenciali infektues ndaj kromës dh smundjeve tjera.


Kjo pergjigje eshte derguar nga keshilltari per bujqesi ne komunen e Istogut Ing .dip i bujqesise Muj Osmanaj

Nga: Muj Osmanaj (Istog)
Telefon: tel
E-mail: mujosmanaj@hotmail.com