Përgjigje për Valentinë Cikaqi nga Këshilltari Komunal

Ne pyetjet e parashtruar nga Valentine Cikaqi lidhur me kultivimin e mjedres. Pyetjet: Ju lutem nese mundeni te mer pergjigjeni ne keto pyetje: 1.Kur duhet te mbillen mjedrat? 2.Ne cfare distance duhet te mbillen mjedrat (distanca e mbjelldhjes ne rende dhe ne mes rendeve)? 3. Sa kushton cmimi i nje fidani te mjedrave? 4. Kur duhet te behet plehrimi dhe sa pleh duhet per nje ari? 5. A duhet te mbillen me najllon apo jo (najllon i zi)? 6. Kur i japin frutat e pare mjedrat (pas sa kohe)? 7. Sa kushton perafersisht cmimi per nje kg mjedra me shumice dhe pakice? Ju falemiderit per mirekuptim.


Pergjigje:


Pergjigje: E nderuar lidhur me kultivimin e mjedres ne po jua rekomnadojme disa publikime dhe artikuj te publikuar me heret ne portalin "Ferma Ime". Po ashtu lidhur me kultivimin e mjedres ju mund ta vizitoni zyren e USAID/NOA ne lagjen pejton. Ata tani jane ne fazen e promovimit te Mjeders dhe mund te ju afrojn asistenc teknike dhe keshilluese ne ngritjen e pemishtes tuaj me mjeder.

Pergjigje per pyetjet 6 dhe 7:

6. Mjedra jap frute qe ne vitin e pare te mbjelljes ndersa ne prodhimtari te plote hyne ne vitin e 3-4 te prodhimit.

7.Cmimi per nje kg mjeder me shumice ne pikat grumbulluese eshte rreth 1.30 euro per kg, ndersa nga shitja me pakice cmimi minimal eshte 1.5 euro deri ne 2 euro per kg.

Materialet per kultivimin e mjedres:

Nga Xhemal Cenaj (material rreth kultivimit te mjedres)

fermaime.com/

Nga IADK (rreth plehrimit te mjedres)

fermaime.com/

Nga "Ferma Ime" nje atrikull ku e gjeni edhe nje kosto te ngritjes se ne pemishte me mjeder ne siperfaqe prej 10 ari.

www.fermaime.com/
Nga: Ferma Ime (Prishtine)
Telefon: tel
E-mail: info@fermaime.com