Pergjigje per Gezim Kryeziu nga Keshilltari Komunal

Ne pyetjen e parashtruar nga Gezim Kryeziu lidhur me distancat e mbjelljes se hardhise.


Pyetja: Pershendetje, ju lutem a mund te me siguroni te dhenar ne vijim: Sa hardhi duhet te mbillen ne 1 hektare toke. nga kush varet numri i hardhive dhe a ka dallime mes variteteve. P.Sh Sa duhet per Shardone,Vranax, Merlot, Rizling, Victoria etj. ju lutem nese mun te mi siguroni keto te dhana do te ju isha shume mirenjohes. shendet


Pergjigje: Praktikat me te reja tregojn se per ngritjen e vreshtave te reja me varietete te rrushit per vere, eshte rritja e numrit te fidaneve per njesi te siperfaqes, duke kontrolluar rendimentin per fidan, keshtu qe kem rendiment te mire dhe kualitet te rrushit per siperfaqe. Ndersa per variete te rrushit per tryez, eshte distanca me e madhe ne mer rreshtave dhe fidaneve ne rresht. Te ne praktikohet distanca mes rreshtave 2.5x1 ne rresht, kjo distanc aplikohet per te gjitha varietetet e rrushit, si rezultat i mekanizmit qe fermeret posedojn ne fermat e tyre.


Kjo pergjegje eshte derguar nga keshilltari per bujqesi i komunes se Rahovecit z.Nysret Shala

Nga: Nysret Shala (Rahovec)
Telefon: tel
E-mail: n.shala5@hotmail.com