Përgjigje për Dardan Lutolli nga Këshilltari Komunal

Ne pyetjen e parashtruar nga Dardan Lutolli lidhur me kultivimin e Boronices Dhe Mjedres.


Pyetja:1. si behet kultivimi i boronices? 2. si behet kultivimi i mjederes? flm pres pergjigje.


Pergjigje:


Kultivimi i Boronicës Boronica kërkon kushte klimaterike të favorshme dhe tokë pjellore, ajo kërkon pak kujdes nëse këto kushte plotësohen disi Emri latinisht i këtij fruti është Vaccinium. Frutat e shijshme, gjethet me ngjyra të kuqe, bëjnë që boronica të japë një peisazh piktoresk. Boronica kërkon kushte klimatike të favorshme dhe tokë pjellore, ajo kërkon pak kujdes nëse këto kushte plotësohen disi. Në dimër ato kërkojnë një mot të ftohtë, pasi nëse do të kemi dimër të butë Boronica nuk rritet në mënyrën e duhur, si pasojë dhe frutat nuk do të jenë cilësore. Gjithashtu kërkon shumë diell dhe tokë të drenazhuar. Boronica ka edhe shumë benefite si frut. Ajo është antioksidant i fuqishën, mendohet që ndikon në parandalimin e kancerit dhe nxit zhvillimin e trurit. Ato përmbajnë bakterie të cilat ndihmojnë dhe luftojnë problemet e traktit urinar etj.


Kjo pergjigje eshte derguar nga keshilltari per bujqesi ne komunen e Junikut z.Ali Gacaferi


Ndersa, lidhur me kultivimin e mjedres ju lutem shikone kete material:


www.agro.al/fileadmin/user_upload/diragr/Materiale_per_sherbimin_keshillimor/sherbim_kesh_2013/Manuali-Shqip_mjedra.pdf

Nga: Ali Gacafer (Junik)
Telefon: tel
E-mail: aligacaferi@hotmail.com