Përgjigje për Ymri Ukelli nga Këshilltari Komunal

Ne pyetjen e parashtruar nga Ymri Ukelli lidhur me Nje semundje qe i`u eshte shfaqur tek dardha.


Pyetja: Pershendetje, kam problem me disa peme Dardha, te cilat kan fillu e po thahen ,duke fillu nga gjethet e pastaj edhe deget,e me vone e ter pema.kan edhe bubrreca kogja shum,i kam perskat i ujis.


Pergjigje:


Pershendetje per z.Ukelli e kuptova pytjen e juej e cila eshte nje semudje mjafte e rend e cila i prek sidomos Dardhen Mollen dhe Ftonin ,pra fjala eshte per Djegjen Bakteriale apo Ervenia .Luftimi i bakterit eshte shume i veshtire, por per parandalimin e perhapjes se tij ndermarren masat paraprake MASAT MEKANIKE. Ndikojn ne zvoglimin e potencialit infektues te bakterit .DUHET te behet prerja dhe eliminimi i degzave, i fidaneve te infektuara gjate vegjetacionit,MJETET e punes duhet te dezinfektohen me hiperklorat te natriumit ,DEGZAT e infektuera duhet te prehen me se paku 20cm, DEGZAT e prera duhet te grumbullohen dhe digjen. MASAT KIMIKE Trajtimi i pemeve me leng bordolez ne perqendrim 2% ose me preparatin COPROXIDE gjate periudhes se qetesise, apo para qeljes se sythave. Ne fazen pas renjes se petaleve te lules, gjate motit te thate, preparati COPROXIDE dhe VALETE. Gjate vegjetacionit, per pengimin e infektimit te metutjeshemte pemeve perdoret lengu bordolez, te behet luftimi i insekteve me qellim parandalimin e perhapjes se bakterit.


Kjo pergjigje eshte derguar nga keshilltari per bujqesi ne komunen e Podujeves z.Xhafer Sekiraqa 

 

Nga: Xhafer Sekiraqa (Podujeve)
Telefon: tel
E-mail: xh.sekiraqa@hotmail.com