Përgjigje për Ismet Beqaj nga Këshilltari Komunal

Ne pyetjet e parashtruara nga Ismet Beqaj lidhur me trjtimin e Hardhis dhe mbjelljen e Lakrave.


Pyetjet:


1. e kom sperkat hardhin sipas nje rekomandimi te marr ne faqen tuaj kunder vrugut. ju lutem a ka nevoj tash per ndonje sperkatje te re?


2. i kom te mbjellura 0.60 ari grur a ben tash pas korrje me mbjell lakra ne te njejten siperfaqe?


Pergjigje


1. Gjithsesi se se hardhia e rrushit duhet te trajtohet disa here gjate vegjetacionit, per ta mbrojtur nga vrugu , hiri, insekteve dhe kalbezimit. Kushtet klimatike qe kane mbretruar diteve te fundit te ne, favorizojn perhapjen e vrugut dhe hirit. Varesisht se me qka e keni trajtuar vreshtin, tani do te duhej te trajtohet me FALLKON 0.400 L/ha, TIOVIT 1kg /ha dhe RIGOMIL GOLD 2.5kg/ha. Nje kombinim i tille do te ndalonte zhvillimin e metutjeshem te semundjeve ne hardhin e rrushit.


2. Gjithsesi kultivimi i lakres munde te behet ne tokat e mbjellura me grur, pasi qe lakra ka nje vegjetacion te shkrurter dhe arrin me kohe ti kryej fazat e zhvillimit dhe ne funde te nentorit ajo eshte e gatshme per trege.


Kjo pergjegje eshte derguar nga keshilltari per bujqesi i komunes se Rahovecit z.Nysret Shala 

Nga: Nysret Shala (Rahovec)
Telefon: tel
E-mail: info@fermaime.com