Pergjigje per Drilon Krasniqi nga Keshilltari Komunal

Ne pyetjen e parashtruar nga Drilon Krasniqi lidhur me problemin e renjes se ftutave te permeve.


Pyetja: a ben nje sqarim kam te mbjellur rreth 165 trupa me moll mirpo tash kan lilluar te bien frutat ende pa u zhvilluar mire. A eshte prblemi se truapt kane shume frura apo eshte ndonje semundje?


Pergjigje


Ne radhe te pare duhet te vizitohet pemishtja nga eksperti specialist per pemishte dhe te konstatoj se qka eshte ne pyetje.


Ne rastin e tile eshte e njoftur Frytdhanja alternative ku pema jep shume fryta dhe ne munges te materjeve ushqyese ajo munde ti hudhe ose abortoj ngarkesen e tepert te frutave ne peme.


Qe te mos vije deri te kjo fermeri paraprakisht duhet te aplikohej masat agroteknike si dhe pomoteknike dmth. Te behet plehrimi adekuat si dhe krasitja e rregullt e pemishtes ne menyr qe pema ta ke nje balans vegjetative dhe gjenerative.


Konkretisht fermeri duhet vetem te konsultohet me ekspert dhe te vizitoje dhe ta vertetoj gjendje pergjithshme ne pemishte, ne te kunderten ka raste kur pema ka nga- rkes te frutave ateher duhet intervenohet qe te largohen frutat e tepert.


Kjo pergjegje eshte derguar nga keshilltari per bujqesi i komunes se Malisheves. Ing. i bujqesise z.Milaim Morina 

Nga: Milaim Morina (Malisheve)
Telefon: tel
E-mail: milaim08@gmail.com