Përgjigje për Besnik Kastraati nga Këshilltari Komunal

Ne pyetjen e parashtruar nga Besnik Kastrati lidhur me kohen me te pershtatshme per kositje e jongjes dhe racen me produktive te lopeve qumeshtore.


Pergjigje


Ne pytjen e farmeri Besnik Kastraati Se kur duhet të kositet Jongja dhe cilat raca të lopev janë produktive për prodhimtarin e qumshtit Jiongja ben5 pjësë ne grupin e ushqimit vuliminozë mirpo në ekuivalencë me ushqimet tjera vulimunozë permban sasira të loarta të proteinav dhe vitamina hidrosolubile dhe liposolubile si B1,B6,A,F,K etj si dhe makro dhe mikro elemente që e benë jongjen një ushqim të rendesishem në prodhimtarin e qumshtit pasi perban edhe elemente të ushqimit të koncentruar ,jongja duhet të kositet në fazen e lulzimit dhe gjatë tharjes duhet pasur kujdes pasi që mundë të tharet për së tepermi dhe të humbet pjesa vegjatative dhe fletet të cilat perbajnë proteina pra jongja nuk guxon të lihet të thahet në permasa iversibile(pakthyshme),pasi hubë mat.ushqyse,ne pytjen adresuar se cilat lopë qumshtore janë produktive për teritorin e Kosovës ,sipasë pervojes profesionale vendin meritor dhe të pakontestushme është raca Simental krahasuar më frizisin bardhë e zi dhe frizisin bardhë e kuqë,Braun e raca tjerat.


Kjo pergjegje eshte derguar nga keshilltari per bujqesi i komunes se Pejes z.Xhevdet Sejdiaj

Nga: Xhafer Sejdiaj (Peje)
Telefon: tel
E-mail: xhevdetsejdiaj@hotmail.com