Pergjigje per Arsim Merovci nga Keshilltari Komunal

Ne pyetjen e parashtruar nga Arsim Merovci lidhur me rimbejelljen e patates.


Pyetja: a osht von me 10 maj te rimbillet patatj?


Pergjigje


Pas shirave të mëdha qe mbretëruan në muajin e kaluar,që mund të themi lirisht se ishin të domosdoshme për zhvillimin kulturat bujqësore ; u shkaktuan edhe vërshime  në kulturat bujqësore. Këto vërshime sidomos e goditen kulturën e patates ,qe kryesisht mbillen ne tokat qe janë pranë lumenj eve dhe nen sisteme ujitës.Patatja është bima më e ndeshmë ndaj vërshimeve. Prandaj kjo pyetje është pyetja me aktuale qe shtrohet sot. Duke e marrë parasysh investimet qe kanë bërë fermerët për mbjelljen e 1 ha më patate(rreth 3000 euro/ha) dhe përgatitjen kualitative te tokës për mbjellje,hudhjen rreth 1000kg NPK  15:15:15,ne do ta preferonim në tokat ku mund të punohet te bëhet ri mbjellja e kulturës se patates dhe atë më patate te hershme dhe eventualisht me gjysmë te hershme ( këtë sa me parë sepse jemi mbas afatit optimal te mbjellje ).Dhe ,duhet ta kemi parasysh se temperaturat mbi 30 gradë celsius e pengojnë zhvillimin normal te patates dhe  si pasoj është ramja e rendimentit.

Kjo pergjigje eshte derguar nga keshilltari per bujqesi ne komunen e Vushtrris z.Avdyl Feka
Nga: Avdyl Feka (Vushtrri)
Telefon: tel
E-mail: avdyl.feka@hotmail.com