Pergjigje per Xhemil Ahmeti nga Keshilltari Komunal

Ne pyetjen e parashtruar nga Xhemil Ahmeti lidhur me jetegjatesine e pjeshkes.


Pyetja: pershendetje kisha deshire tju pyes per pjeshken e vjeshtave si e quajm na kam te mbjellur nje hekter po problemi i tyre nuk kan mbi 6 vjet jetes ku eshte problemi ne Kososve qe nuk qendrojn a eshte te mirembatja apo smundja e tokes eshte kisha deshre nje keshill rreth kesaj problemi? ju flm per mirekuptim.


Pergjigje:


Ne lidhje me pyetjen e fermerit Xhemil Ahmetja qe ka te bej me jetegjatesin e pjeshkave te kultivuara ju japim keto te dhena: Pjeshka eshte nje nder kulturat me te ndishme pemtare ndaj faktorve klimatik , agroteknik dhe ata te mirembajtjes. Jetegjatesia e saj ne rrethana normale eshte 15 vite por nese ndaj saj nuk zabatohen masat e permenduara ajo deshton shume heret. Ju preferoj qe para se ta mbillni te keni informata te plota per llojin, analizat e tokes te cilat i kerkon , a problem ne vete eshte krasitja pasi pjeshka don " krasitje soeciale"te cilen nuk mund ta beje çdo fermer , po e perseris krasitje speciale. Per kete duhet ta gjeni nje ekspert qe e njeh filozofin e pjeshkes me te gjitha karakteristikat e saj.per informata detale munde te parashtroni pyetje shtes.


Kjo pergjigje eshte derguar nga keshilltari per bujqesi ne komunen e Prizrenit. z.Jakup Kastrati

Nga: Jakup Kastrati (Prizren)
Telefon: 044217235
E-mail: jakup.k@hotmail.com