Përgjigje për Endrit Raci nga Këshilltari Komunal

Ne pyetjet e parashtruar nga Endrit Raci lidhur kultivimin me te hershem te perimeve ne fushe te hapur dhe kultivimin e Lajthis ne Kosove.


Pyetjet: 1. a paraqet rrezik mbjellja e perimeve ne fushe te hapur me heret se zakonisht pasi temperatuar kete vit shume heret kan filluar te ngriten?


2. kam degjuar qe kultivimi i Lajthis sjell te ardhura te mira. a mund te me ndihmoni me ndonje informacion se a kan sukses ne kultivim ne Kosove dhe kur eshte me e pershtatshme te mbillen dhe ndonje informain plotesues?


Pergjigje:


1). Kultivimi i perimeve ne fushe te hapur, ne kete periudhe te vitit edhe perkunder temperaturave me te larta se zakonisht per kete periudhe nuk bene te aplikohet sepse keto temperatura jane temperatura te "rrejshme" pra nuk jane te qendrueshme. Ju rekomandojme qe kultivimi te filloj ne afatet optimale per kultivimin e perimeve ne fushe te hapur pra kur temperatura ne siperfaqe arrin ne 13 C. 


 


2). Sa i perket kushteve per kultivimin te Lajthise. Ne Kosove, konkretisht ne komunen e Klines ka pasur te mbjellur nje siperfaqe te konsiderueshme me Lajthi dhe kushtet klimatike dhe tokesore jane pershtatur mjaft mire per kultivim.


Nga nje fidan i Lajthise eshte arritur nje rendimet 7-8 kg/fidan me nje cmim ne treg 3-4 euro/kg. Mirpo problemi me i madhe eshte qe Lajthia per momentin nuk ka treg ne Kosove dhe ne kete menyre gjetja e tregut per plasman te prodhimit eshte nje sfide mjaft e madhe per kultivuesit e Lajthise.


 


Koha me e pershtatshme per mbjellje eshte Vjeshta.


Kjo pergjigje eshte dhene permes telefonit nga keshilltari per bujqesi ne komunen e Klines. Ing. dip i bujqesise z.Rexhep Rexhepi


Nga: Rexhep Rexhepi (Kline)
Telefon: 044/223-165
E-mail: rexha_61@hotmail.com