Përgjigje për Muhamet Bajrami nga Këshilltari Komunal
Ne pyetjen e parashtruar nga Muhamet Bajrami lidhur me perdorimin e preparateve mbrojtese nga insekticidet te patatja.

Pyetja: cilat preparate duhet te perdoren per mbrojtje nga insektet tek kultivimi i Patates dhe ne cilen periudh te vegjetacionit duhet perdorur?


Pergjigje:


Qe ne fillim duhet te ju bejme me dije se patatja sulmohet edhe nga demtuesit tjere,por sa I perket pyetjes suaj rreth insekticideve qe perdoren per luftimin e ketyre demtuesve. Atehere po ju preferojme keto insecticide:


1)     Prestige290 FS 


1) -perdoret per trajtimit e zhardhokeve te patates per fare me sasi prej 100ml ne 100kg te zhardhokeve te patates me shtese 300ml uje,ne trajtim te zhardhokeve para mbjelljes. Lufton gjeneraten e pare te bubrreci te patates (Leptinotarsa decemlineata). Perdoret vetem nje here parambjelljes.


2) CALYPSO 480-SC-vepron te larvat dhe insektet e rritura te bubrreci I patates,tek morrat e gjetheve,tek cikadet dhe aleuroidet.Ky preparat lufton bubrrecin e patates .Sasia qe perdoret: 50g/ha(Dy sperkatje,me nje distance prej 10-14 ditë) ose 100g/ha (një sperkatje).


3) THIACLOES 48SC- lufton afidiet dhe aleuroideve. Te pakten tri trajtime gjate vegjetacionit


. 4) COMMANDO 70 WDE-lufton morrat e gjetheve,bubrecin e patates,krahbardha,tripsi etj.


Koheve te fundit eshte vrejtur nje demtues shume I rrezikshem TUTA APSOLUTE ( ne fshatin PESTOVE) I cili prek tuberet e patates dhe qe shkakton deme shume te mdha(kalbjen e patates ne depo).Ajo dimron brenda ne toke dhe bimet I sulmon kur temperaturar janë te volitshme per te(temp. mbi 18 grad celsiues) .


Trajtimi e para behen me neem oil apo bt Bacillus thuregensis


Ne fazen e dyte me spinosad apo bt.


Trajtimi behet atehere kur Tuta apsolute del nga toka dhe e sulmon bimen ne pjesen mbi tokesor, ku edhe vrehet veprimet e saja qe me vone deperton ne zhardhok.


Kjo pergjegje është dërguar nga këshilltari për bujqësi i komunës së Vushtrris. Ing. dip. i bujqesise z.Avdyl Feka

Nga: Avdyl Feka (Vushtrri)
Telefon: 044/295-627
E-mail: avdyl.feka@hotmail.com