Përgjigje për Beratin nga Këshilltari Komunal
Ne pyetjet e bera nga Berat Berisha lidhur me lyerejen e pemeve me gelqere dhe mbulimin e perimeve per mbrojtje nga bresheri.

Pyetja: 1. Lyrja e trupav te pemve me qereq-gelqere qfar efekti ka a bon me i ly? dhe pytja e dyte:

2. Trangujve edhe domateve a bon me ju qite rrjeta mbi sepse ndonje her veres kur po bojen kokrriz ose shi i madh po mi demton. Une i mbjelli ne toke te hapur pres pergjegjen tuaj Faleminderit.

Pergjigje:

1. Më herët është menduar se lyerja e trungut të pemëve me gëlqere bëhet për zbukurimin e kopshteve të tyre, prandaj lyerjen e bëjnë në pranverë,por koha më e mirë për lyerjen e trungut të pemëve është vjeshta. Arsyeja e lyerjës së trungut te pemve me gëlqere është per mbrojtjen e lëvores nga qarja  e cila vije nga ekspozimi direkt i rrezeve te diellit gjatë ditëve me diell në stinën e dimrit, ku vije deri te bymimi i levores te pemeve dhe gjate nates jan temperaturat e ulëta dhe shume lehtë vije teri te plasaritja e levorës. Gëlqerja është nje lloj izolatori edhe ngjyra e bardh i reflekton rrezet e diellit. 

Lyerja me gëlqere, pemët i mbron deri diku edhe nga brejtësit si  janë lepujt dhe minjët e fushës të cilët në mungesë të ushqimit, ne kohen kur ka borë .

1.      Sa i perket mbuleses së perimeve ne fush te hapur me mbulesa special per mbrojtjën nga kushtët e papërshtatshme atmosferike (breshëri) ate mund ta bëni.

Edhe perimet kan kërkesat  e veqanta per drite, lageshti, materje ushqyese etj, prandaj mbulesa për mbrojtje nga Bresheri, ka anet tjera pozitive ku ne ditët kur ka rreze te diellit te medha dhe temperature te larta, pengon rrezet direkte te diellit te bijn mbi perime dhe njeherit ben edhe nje lloje ulje te temperatures.

 

Kjo pergjegje eshte derguar nga keshilltari per bujqesi i komunes se Mitrovices. Msc. z.Bedri Bajrami

 

 

Nga: Bedri Bajrami (Mitrovice)
Telefon: 044 245 821
E-mail: bedribajrami_055@yahoo.com