Përgjigje për Besartin nga Këshilltari Komunal
Ne pyetjen e bere nga Besart Galica lidhur me plehrimin me pleh artificial te pemeve frutore.

 

Pyetja: Kur dhe ne cfar sasie duhet te perdoret plehu artificial te pemet frutore?

Pergjigje:


Plehrimi


Plehrimi i pemeve frutore eshte i domosdoshem per zhvillimin e potencialit gjenerativ dhe vegjetativ te pemes e me kete edhe kualitet te frutave, stabilitet afat gjat te pemes si dhe qendrushmeri ndaj faktorve agro-ekologjike biologjik. Eshte nder masat me te komplikuara agroteknike e cila edhe sot e kesaj dite nuk eshte qartesuar ne aspektin praktik dhe teorik. Sa i perket kohes dhe sasive qe perdoren per plejrim ajo mvaret nga: llojo dhe perberja kimike e forma e kombinimit, toka, klima, mosha e pemes , lloji i pemes. Ne kushte normale per pemet ne frytedhenje perdoren keto sasi: 80kg N, 40 kg P2O5dhe 140 kg K2O. Azoti hudhet gjat perudhes se vegjetacionit ndersa elementet tjera gjat qetesis relative dimrore.


 


Kjo pergjigje eshte derguar nga keshilltari per bujqesi i komunes se Prizrenit. z.Jakup Kastrati

Nga: Jakup Kastrati (Prizren)
Telefon: 044/ 271 235
E-mail: jakup.k@hotmail.com