Kush duhet të paguajë faturën për një mjedis më të pastër?

BE-ja është krenare që të marrë rolin udhëheqës global në luftën e mbrojtjes së mjedisit. Vetëm gjatë javëve të fundit, Komisioni Evropian miratoi propozimet e reja për të përmirësuar efikasitetin mjedisor të ndërtesave të reja dhe atyre të rinovuara; gjithashtu miratoi planet për të siguruar që, deri në vitin 2030, 70% e mbeturinave komunale dhe 80% e mbeturinave të paketimit të riciklohen. Në të njëjtën kohë, ministrat e energjisë të BE-së ranë dakord mbi një kufi 7% mbi përdorimin e biokarburanteve ushqimore me bazë në transport.

Pyetja është, kush do të paguajë për të gjitha përpjekjet për të bërë Evropën më të gjelbër? Grupi që lobon për industrinë BUSINESSEUROPE vazhdimisht ankohet për sasinë e shumtë të rregullave të reja të BE-së që i shtohen kostove dhe paralizojnë kompanitë evropiane në luftën me rivalët e vendeve më pak të gjelbra siç janë Kina apo Shtetet e Bashkuara. Konkurrenca duhet të ndërtohet në legjislacionin e gjelbër, thotë ai.

A është industria e Evropës duke paguar një çmim shumë të lartë për mbrojtjen e planetit? A duhet t'i jepet një kohë pushim kompanive për të nxitur biznesin dhe për të krijuar vende të reja pune?

Komisioneri i Mjedisit Janez Potočnik për Evropën nuk sheh asnjë kontradiktë. Duke shkuar për një ekonomi të gjelbër do t'i japë Evropës një avantazh konkurrues ndaj konkurrentëve të prapambetur dhe për të krijuar vende të reja pune të gjelbër, thotë ai.

Kontribuesi John ra dakord ne një koment të kohëve të fundit: “BE-ja duhet të shkojnë përpara dhe të jetë në pararoje për një ekonomi të gjelbër, të qëndrueshme miqësore ndaj mjedisit… [ajo] mund të jetë një lider në teknologjinë e gjelbër, në qoftë se të gjitha vendet vijnë së bashku dhe bashkojnë forcat për një Evrope të gjelbër.”

Por dikush do të duhet të bëjë lidhjen, se paku për një kohë të shkurtër. Tanja nga Danimarka thekson çështjen, kur pyet: kush duhet të paguajë faturën për një mjedis më të mirë?

Mos ndoshta parimi “ndotësi paguan” vë shumë presion mbi industrinë evropiane? Ne gjithashtu i kërkuam deputetit të gjelbër gjerman Reinhard Bütifkofer për t’iu përgjigjur pyetjes së Tanjes:

“E pra kjo është e lehtë. Ne duhet të zbatojmë parimin ndotësi paguan: ata që ndotin, ata duhet të paguajnë. Pra, ne duhet të përvetësojmë kostot e jashtme në çmimin e mallrave dhe shërbimeve, që do të thotë se nuk duhet të sforcojmë brezat e ardhshëm që janë të ndikuar negativisht nga degradimi i mjedisit për të paguar, ne duhet të detyrojmë ata që shkaktojnë dëmin të paguajnë faturën.”
 

Të fundit

Ju rekomandojmë

Mundësi për punë praktike me pagesë për të diplomuarit në Fakultetin e Bujqësisë dhe Veterinarisë – FBV

Në kuadër të “Professional Placement Program”, zyrtarisht është hapur thirrja për aplikim e grupit të dytë për ...

Prezantohet ngarkuesi i JCB, “Farm Master 435S”

Kompania “JCB Agriculture” sapo ka lansuar vesionin e ri të ngarkuesit të saj me rrita me performansë të lartë për të ...

Mbështetësit

Partnerët