Urthi i grurit

Kallinjtë e prekur njihen lehtë, në qoftë se shtypen me gishta ato lëshojnë masën e pluhurt të zezë e cila vjen erë si ajo e peshkut të prishur.

Në pjekje kallinj të tillë njihen që larg sepse qëndrojnë drejt, se janë të lehtë ndërsa ato të shëndoshët përkulen nga pesha e kokrrave.

Zakonisht kërcelli i një bime të infektuar është më i shkurtër se ai i një bime të painfektuar.

Humbjet në prodhim si pasojë e prekjeve nga ky parazit në përgjithësi janë 10-15 %, por në rast të prekieve të rënda mund të arrijnë deri 70 %

Sëmundja ndikon sidomos në cilësinë e kokrrave të grurit.

Masat e luftimit 

Ndër masat agroteknike më të efektshme kundër këtij patogjeni janë: qarkullimet bujqësore, mbjellja e farës së pastër, etj.

Dizinfektimi i farës me preparate të tilla si baytan, frumidor 200 gr/l kv farë etj, vincid 200 gr/l kv farë etj., mbetet mënyra më e rëndësishme për kufizimin e parazitit.
 

Të fundit

 • Kanceri i patates

  Kërpudha kolonizon qelizat e një bujtësi të vetëm. Soret janë të dukshme si trupa kafe në të verdhë në ind. Soret e ver...

 • Helmintosporioza e jugut në misër

  Në mjekësi njihet me emrin helminthosporium maydis nisikado. Prek bimët në të gjithë stadet e zhvillimit duke parazituar mbi...

 • Sëmundjet e pemës së limonit

  Limoni është njëra ndër pemët me më së shumti përmbajte të vitaminës C dhe antioksidantëve tjerë. Edhe pse përshtypja...

 • Morri i gjelbër i pjeshkës

  Është i përhapur kudo. Paraziton gjatë periudhës së verës në mbi 400 lloje bimësh të ndryshme si perime e pemë frutore...

Ju rekomandojmë

Mundësi për punë praktike me pagesë për të diplomuarit në Fakultetin e Bujqësisë dhe Veterinarisë – FBV

Në kuadër të “Professional Placement Program”, zyrtarisht është hapur thirrja për aplikim e grupit të dytë për ...

Prezantohet ngarkuesi i JCB, “Farm Master 435S”

Kompania “JCB Agriculture” sapo ka lansuar vesionin e ri të ngarkuesit të saj me rrita me performansë të lartë për të ...

Mbështetësit

Partnerët