Sëmundjet e pemës së limonit

Limoni është njëra ndër pemët me më së shumti përmbajte të vitaminës C dhe antioksidantëve tjerë. Edhe pse përshtypja e parë për limonin është së ai nuk mund të ketë dëmtues dhe sëmundje por kjo nuk është e vërtet.

Pema e limonit ballafaqohet më një numër të madh të sëmundjeve dhe dëmtuesve. Problemet më të shpeshta tek limoni janë kalbja e trungut të limonit i cili shkaktohet nga patogjeni Phytophthora, e cila shkaktohet në rast se ka lagështi të madhe në sipërfaqen e tokës.

Sëmundje tjetër e limonit është edhe kalbja e rrënjëve të tij e cila shkaktohet nga kërpudha e quajtur “nicotianae”. Simptomat janë rritje e mangët dhe trung mjaft i hollë i limonit, zverdhje e gjetheve dhe gradualisht edhe vyshkja e tyre.

Poashtu sulmues tjerë të limonit janë edhe krimbat mikroskopik të cilët e sulmojnë limonin në tërësi dhe gradualisht shkaktojnë edhe tharjen tij.

Gjithashtu, limoni për shkak të përmbajtjes së sheqerit, atë e sulmojnë shumë edhe insektet e ndryshme dhe poashtu i shkaktohen sëmundje edhe nga viruset. /FermaIme/

Të fundit

 • Kanceri i patates

  Kërpudha kolonizon qelizat e një bujtësi të vetëm. Soret janë të dukshme si trupa kafe në të verdhë në ind. Soret e ver...

 • Helmintosporioza e jugut në misër

  Në mjekësi njihet me emrin helminthosporium maydis nisikado. Prek bimët në të gjithë stadet e zhvillimit duke parazituar mbi...

 • Urthi i grurit

  Kallinjtë e prekur njihen lehtë, në qoftë se shtypen me gishta ato lëshojnë masën e pluhurt të zezë e cila vjen erë si ...

 • Morri i gjelbër i pjeshkës

  Është i përhapur kudo. Paraziton gjatë periudhës së verës në mbi 400 lloje bimësh të ndryshme si perime e pemë frutore...

Ju rekomandojmë

Mundësi për punë praktike me pagesë për të diplomuarit në Fakultetin e Bujqësisë dhe Veterinarisë – FBV

Në kuadër të “Professional Placement Program”, zyrtarisht është hapur thirrja për aplikim e grupit të dytë për ...

Prezantohet ngarkuesi i JCB, “Farm Master 435S”

Kompania “JCB Agriculture” sapo ka lansuar vesionin e ri të ngarkuesit të saj me rrita me performansë të lartë për të ...

Mbështetësit

Partnerët