Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

Tripsi i serrave

Është i përhapur me tepër në zonat e ngrohta të vendit tone. Prek agrumet, pemët frutore dhe bimët e tjera bujqësore e zbukuruese. Duke thithur lëngjet dëmton lulet, gjethet, lastarët dhe frutat.

Gjethet dhe frutat në vendet e dëmtuara marrin ngjyre të verdhe të zbehte. Përveç demit direkt shkakton edhe dem indirekt pasi me ekskrementet e tij që bien mbi sipërfaqen përvetuese të pjesëve të gjelbra të bimës, pengon përvetimin dhe shpërvetimin normal. Prek mbi 45 specie të ndryshme bimësh subtropikale: agrumet, hurmat, avokadon, hardhinë, dafinën etj.

Përshkrimi

Është i gjate 1.5 mm, trupin e ka të zi, me përjashtim të dy segmenteve të fundit të barkut të cilët kane ngjyre kafe ose ndryshku. Krahët janë të verdhe, ndërsa këmbët dhe antenat pjesërisht të verdha.

Krahët janë të ngushte dhe të zgjeruar në baze. Antenat janë të përbëra prej 8 unazash. Larva është e bardhe ose e verdhe, në varësi nga zhvillimi sytë i ka të kuq.

Mënyra e jetesës

Dimëron si insekt i rritur. Në pranvere del nga dimërimi dhe kalon në anën e poshtme të gjetheve ku për një kohe ushqehet me limfën e gjethes dhe pastaj femra e fekonduar vendos vezët (rreth 30 cope). Çelja e larvave fillon zakonisht nga fundi i Prillit-fillimi i Majit, kur temp. mesatare ditore arrin rreth 15°C.

Kushte higrotermike optimale për zhvillimin e të gjitha stadeve të zhvillimit të tripsit janë: temp. e ajrit 25-30°C dhe lagështia relative e ajrit 80-85 %. Ka 3-5 brezni në vit. Larvat dhe insektet e rritur duke thithur lëngjet shkaktojnë skuqjen e gjetheve dhe me vone tharjen e tyre. Mbi sipërfaqen e frutave të limonit, qitros etj, shkakton pulla të kuqe dhe të çara të holla.
 

ProCredit Bank

Të fundit

 • Kroma e zeze e patates

  Dallohen të paktën katër simptoma të ndryshme: kroma e zezë e zhardhokut; nekroza e filizave të porsambira dhe myku i rrënj...

 • Sklerotiana

  Kjo lloj kërpudhe prek rreth 100 lloje bimësh ndërmjet të cilave edhe specin. Kjo sëmundje e prek këtë bimë, qysh në ...

 • Vrugu i zakonshëm

  Kjo sëmundje është me origjinë Australiane e cila prek duhanet e tipit Nicotiana sp. Kjo sëmundje (sipas Kaltani, T.), ësht...

 • Njollosja nga alternaria

  Përvec domates preket edhe patllixhani. Bimët mund të preken në cdo stad të zhvillimit të tyre. Në gjethet më të vjetra ...

Ju rekomandojmë

Kumbullat e freskëta janë antioksiduesi më i fortë

Nutricistët theksojnë se në majën e listës nga 24 pemë, me efektin më të fortë me natioksidues, gjendet kumbulla. ...

Komuna e Prishtinës rrit shumën buxhetore për bujqësi e blegtori

Në dëgjim e pestë publik që Komuna e Prishtinës e organizoi me banorët e Barilevës për të diskutuar lidhur me ...

Mbështetësit

Partnerët