Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

Sëmundjet e boronicës

Boronicat janë të ndjeshme ndaj një numri të madh të sëmundjeve. Këto sëmundje përhapen në bimë të shëndetshme dhe përhapen kryesisht më infektim të tokës ku janë të mbjella por një pjesë e tyre edhe përmes polenit që e shpërndajnë bletët.

Këto sëmundje gjithashtu përhapen edhe nga bimët e infektuara, dhe nëse një herë një bimë e boronicës infektohet, ajo do të mbetët e infektuar për tërë kohën sa do të qëndrojë.

Sëmundjet e boronicës, të quajtura edhe si viruse, nuk mund të kontrollohen me kimikate si sëmundje fungale apo bakteriale.

Parandalimi dhe kanalizimi i tyre bëhet duke marrë masa të rrepta të kontrollit të sëmundjes.

Praktikat e sugjeruara të kontrollit të virusit përfshijnë mbjelljen e bimëve të shëndosha, në tokë të shëndoshë dhe pa viruse, shkatërrimin e boronicave të infektuara dhe ato që janë të dyshuara që janë sëmurë si dhe kontrollimin e insekteve. /FermaIme/ 

ProCredit Bank

Të fundit

 • Kroma e pluhurt e patates

  Në zhardhokë shenjat paraqiten në fillim në formenë disa pikëzave të rrethuara me unazë të shëndritëshme. Pas 7-10 dit...

 • Kroma e zeze e patates

  Dallohen të paktën katër simptoma të ndryshme: kroma e zezë e zhardhokut; nekroza e filizave të porsambira dhe myku i rrënj...

 • Sklerotiana

  Kjo lloj kërpudhe prek rreth 100 lloje bimësh ndërmjet të cilave edhe specin. Kjo sëmundje e prek këtë bimë, qysh në ...

 • Vrugu i zakonshëm

  Kjo sëmundje është me origjinë Australiane e cila prek duhanet e tipit Nicotiana sp. Kjo sëmundje (sipas Kaltani, T.), ësht...

Ju rekomandojmë

Vetitë e specit djegës

Te specat e kuq djegës, gjenden në sasi shumë të mëdha kapsaicina (përbërësi kryesor i aktivitet farmakologjik) flavonoide...

Konsumoni boronica për shëndet më të mirë

Fruta e vogël e boronicës ndihmon punën e trurit, zbut lëkurën e thatë dhe luan rol edhe në pengimin e zhvillimit të ...

Mbështetësit

Partnerët