Tuberkulozi, sëmundje ngjitëse e bagëtive

Tuberkulozi është sëmundje infektive ngjitëse me zhvillimi kronik. Nga tuberkulozi, përveç njeriut, preken më shumë se 50 lloje kafshësh dhe 25 lloje shpendësh.

Shkaktarët për këtë sëmundje janë të grupuara në tri kategori:

1. Tipi human është shkaktarë i tuberkulozit në njerëz. Ky tip prek edhe majmunët, qentë, macet, papagajtë, kuajt, gjedhin, shpendët.

2. Tipi bovin infekton më tepër gjedhin e pastaj njeriun dhe më pak delet, dhitë, derrat, kuajt, shpendët etj.

3. Tipi aviar shkakton tuberkulozin e shpendëve, por mund të prekë edhe derrat, njëthundrakët, qentë, macet, delet dhe dhitë.

Rekomandohet të bëhet kontrollim i rregullt i bagëtive në mënyrë që të identifikohet sa më herët kjo sëmundje dhe të mos transmetohet tek bagëtitë tjera apo edhe tek njerëzit./FermaIme/ 

Të fundit

Ju rekomandojmë

Mundësi për punë praktike me pagesë për të diplomuarit në Fakultetin e Bujqësisë dhe Veterinarisë – FBV

Në kuadër të “Professional Placement Program”, zyrtarisht është hapur thirrja për aplikim e grupit të dytë për ...

Prezantohet ngarkuesi i JCB, “Farm Master 435S”

Kompania “JCB Agriculture” sapo ka lansuar vesionin e ri të ngarkuesit të saj me rrita me performansë të lartë për të ...

Mbështetësit

Partnerët